Osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze (werkt alleen met de handen) en gaat uit van 3 basisprincipes:

  • Het zelfgenezend vermogen
  • Alles staat in verbinding met elkaar (holisme)
  • Alles wat leeft beweegt en alles wat beweegt leeft.

Een osteopaat beoordeelt en behandelt de samenhang van 3 systemen in het lichaam:  

  • Het bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren en banden)
  • Het craniosacrale systeem (schedel – wervelkolom – heiligbeen)
  • De viscera (organen)

Als een van deze systemen uit balans raakt, kunnen zich klachten in het lichaam presenteren. Oorzaken voor deze disbalans zijn bijvoorbeeld: stress, een operatie/litteken, trauma/ongeluk/blessure of voeding. Het lichaam kan zich tijdelijk goed aanpassen aan veranderingen, maar naar verloop van tijd wordt het minder houdbaar en kunnen er klachten ontstaan.

Alle weefsels in het lichaam hebben een goede beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Een osteopaat is erin geschoold om bewegingsverliezen te beoordelen en te bepalen of dit samenhangt met uw klacht. Een osteopaat weet welke weefsels in verbinding staan met elkaar en hoe ze invloed op elkaar uitoefenen.

Als osteopaat onderzoek ik het lichaam in zijn totaliteit. Daar waar de klacht zich uit, hoeft zich niet de oorzaak te bevinden. Ik ga op zoek naar de oorzaak van uw klacht.

Om de oorzaak aan te pakken richt de osteopaat zich tijdens de behandeling op verbetering van de mechanische assen (beweeglijkheid), neurologische aansturing, vascularisatie (doorbloeding), het metabole systeem (voeding/leefstijl) en het psycho-emotionele aspect.